Május 30. GYEREKNAP!

Közeledek a gyereknap, ilyenkor azért minden kisebb - nagyobb településen van valami szabadba csábító jó kis program. Így én sem javasolnék olyan időtöltést, amivel a szobában ragadnátok.

A jó idő beköszöntével Gábor fiam egyre másra a fagylaltokról áradozik. Nem vagyok híve a sok tartósítószeres, színezékes jégkrémnek, ezért sok helyen kutattam jobbnál jobb házilag elkészíthető fagyi receptek után. Most megosztok veletek egy egyszerűen készíthető változatot, próbáljátok ki bátran. Ígérem, nagyon finom lesz! Na és nem utolsó sorban gyorsan és közösen a gyerkőccel is elkészíthetők.

Érdemes a házi fagyi gyártás előtt beszerezni fagylaltkészítő formát. Szerencsére, nem túl drágán, itthon is kapható.

A miénket az Ikeában vettem. De mostanság a Lidlben is kapható lesz.

Eperfagyi házilag

Hozzávalók:
- 25 dkg eper
- 3 ek. méz
- 2,5 dl tejszín

A gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk és lecsepegtetjük, majd a mézzel és a tejszínnel turmixgépben simára turmixoljuk.

A masszát a fagyiformákba elosztjuk és az egészet a hűtőbe tesszük legalább 1 ½ órára. Fogyasztás előtt vagy hagyjuk szobahőmérsékleten állni vagy a formák oldalát egy kicsit le kell öblíteni meleg vízzel.

Ha nincs fagyiformánk jól használhatunk hőálló kis méretű (pálinkás) poharat vagy gyerekjoghurt kisebb dobozát. Ilyenkor kb. 30 perc mélyhűtős fagyasztás után érdemes beleszúrni a fa spatulát vagy kávéskanalat, ami a fogója lesz a házi jégkrémnek.

Más gyümölcsből is elkészíthető, nálunk még a barackos is nagy kedvenc. Akkor fogy a legjobban, ha nem pürésítjük az összes gyümölcsöt, hanem 2-3 szemet apró darabokban a masszába szórunk.

Sokféle finom fagy elkészíthető otthon, csak a képzelet szab határokat! Ha érdekel a joghurttal vagy az igazi tojással készülő fagyi receptje, írj egy emailt az silmama@silmama.hu címre és elküldöm neked!Ha mégsem lenne jó idő vasárnap, unaloműzőként készítsünk lufi állatkákat!

A képen éppen héliumos lufiból készült állatkák láthatók, de ugyan ilyen szépek a szájjal fújt lufiból készültek is. Ez utóbbi olcsóbb is! Pár színes léggömb és néhány lufi tartó pálca, színes papír, filctoll és papírragasztó. (esetleg cellux)

Felfújjuk a lufikat és a lufitartó pálca tányérkáján átfűzzük a léggömb száját, a méretükhöz arányos füleket, orrokat, csőröket, lábakat, kezeket vágunk ki a színes papírokból, egy – egy pötty papírragasztóval rögzítjük, a szemeket megrajzolhatjuk filccel, de papírból is elkészíthatjük. Vigyázzunk, ha leenged a lufi a filctoll nyomot hagy mindenen!

Lufitartó pálcát a legtöbb helyen beszerezhetünk, ahol léggömböt árulnak. Vagy a gyorséttermekben is hozzájuthatunk ilyesmihez, ezeket érdemes eltenni, mert sokszor felhasználhatók.

A variációk száma végtelen, kísérletezzetek kedvetekre!

 

Kellemes készülődést és gyermekeddel együttöltött szép perceket kívánok!

 

Silmama