Szélforgó készítés

Ahogy egyre többet süt a nap és a virágok nyílnak a kertben semmi másra nem gondol az ember csak a tavaszra és az azt követő nyárra! A kertben, teraszon töltött idő kedves kis kiegészítője lehet a magunk készítette szélforgó.

Tudom szebbnél szebb darabokat lehet már vásárolni is, de ez egy újabb alkalmat teremthet arra hogy a család valamit közösen csináljon. Néhány apróság kell csak hozzá és tavasztól őszig bármikor elkészíthető. Kicsiben - nagyban egyaránt jól mutat, felhasználásának csak a képzeletünk szab határt. Mutatok is néhány képet, hogy engem mire ihletett ez a formavilág.

Mi kell hozzá? Szinte csak papír (Vastagabb fajta pl. fotópapír, ebből mindkét oldalukon színeset, mintásat is lehet kapni.) Jelen esetben én egy sima 80 g-os színes géppapírt használtam. Ez nem bírja olyan sokáig, mint a fotópapír, de alkalmanként lehet újat csinálni. Elkészíthető még színes műanyag irattartó dosszié hátuljából is.


Húsvéti kosárkák szélforgóval ékesítveOdakinn szaladgálós szélforgókAvagy húsvéti kopogtató

Hozzávalók:
- olló
- ragasztó
- nagyobb gyöngy fejű gombostű
- gyöngy vagy kisebb gomb
- parafa dugó
- hurkapálca

A lépések a következőek:

A szélforgó négyzet alapból készül, ezért első lépésként ezt készítsük el az A4-es lapból. Hajtsuk meg az átlókat, és vágjuk be a hajtás mentén jó 2/3 részig. A csúcsokat hajtsuk középre. Én itt megerősítettem egy kis papír ragasztóval. Szúrjuk át a gombostűvel a csúcsokat és a négyzet közepét.

A másik oldalra húzzuk rá a gyöngyöt, pici gombot, gyurmát, radír darabot. Ami a távtartó lesz. A szélforgó fejét szúrjuk bele a parafa dugó kör alapjába, a palástba pedig a hurkapálcát és máris készen vagyunk. (A dugóval spórolhatunk, elég egy fél egy forgóhoz.)

A legnagyobb méretű forgó amihez még a hurkapálca használható az A4-es papírból készülhet. Ha nagyobbat szeretnél, ajánlom hozzá a virágokhoz gyártott műanyag vagy bambusz pálcákat.

A sablonban 3 különböző méretű és formájú forgó mintát találsz. Én ezeket nyomtattam színes papírra. Kivágás után mindent ugyan úgy csinálj, mint ahogy fent találod.

 

Kellemes dekorációja lehet a szélforgó a balkonládáknak, de a gyerekszobában egy - egy cserép virág mellé szúrva is jól mutat. Húsvéti ültető kártyát és kopogtatót, de még kosárkát is díszítettem velük. Az ültető kártya és a kopogtató forgó mintái a sablon 3. formája ill egy 9cm x 9cm-es négyzet.

 

Remélem kipróbáljátok! Kellemes készülődést és gyermekeddel együttöltött szép perceket kívánok!

Silmama