Ünnepi készülődés

Nálatok milyenek a karácsonyi ünnepek? Rohanás, kimerültség, tülekedés vagy inkább meghitt kikapcsolódás, családi együttlét?

Karácsony az az ünnep amire a legtöbbet készülünk és a legjobban várjuk. Gyermekként vártuk a csodát, ott termett a szépen feldíszített fa, az ajándékok és a rengeteg finomabbnál finomabb étel, sütemény. Felnőttként látjuk hogy ez mennyire nem egyszerű dolog, mennyi munka van egy jól sikerült ünnepi este mögött. De azt hiszem, mindannyian próbáljuk megteremteni azt a csodát gyermekeinknek amit mi is vártunk annak idején.

Még örömtelibb a karácsonyi készülődés ha sikerül bevonni a gyerekeket is a „munkába”. Készíthetünk karácsonyi díszeket, ajándékokat a család tagjainak, barátaiknak. Ezek olcsó és izgalmas időtöltést biztosítanak mindanyiunknak. Az egyedi tárgyak készítését kedvelni és értékelni fogják a gyerekek és azok, akik kapják.

Most az egyszer próbáljátok elkészíteni saját magatok az adventi koszorút, naptárat. Meglátjátok az is lesz olyan jó – ha nem jobb – mint az előre gyártott, megvásárolható darabok.

Vásárolhattok koszorú alapot zöld mohásat, szalma koszorút vagy oázist. Beboríthatjátok fenyőággal, borostyán ágakkal. Helyezzetek el rajta a négy gyertyát, díszíthetitek szalaggal, masnival, aszalt, szárított gyümölcsökkel, termésekkel, gyöngyökkel. De még a konyhában is találhatunk használható fűszereket. Pl.: fahéjat, csillagánizst, stb. Hasonló módon készíthetünk asztali díszt, vendégváró kopogtatót az ajtóra.

Találtam egy oldalt ahol videón megnézheted, az elkészítés menetét.

A családi készülődés során tapasztalják a gyerekek, hogy otthon anya süt-főz, az ünnepekre diót törünk megolvasztjuk a kristálycukrot és grillázst készítünk vagy éppen tésztát gyúrunk, mézeskalács figurákat mintázunk, sütünk.

Az ízek, illatok, a várakozás izgalma megszépítik, elmélyítik az ünnepi várakozás örömét. Ha már karácsonyi illat, akkor itt egy jó ötlet, végy egy narancsot, kösd át szalaggal, a narancs tetejére ragassz 2-3 szál fahéjat és kösd át azt is. A narancs szabad részeit (a szalagok között) tűzgéld teli szegfűszeggel. Fellógathatod az ablakba, lámpára, de ha a szalagot a fahéj felet masnira kötöd akár asztaldíszként is jól mutat majd. Ezt még a legkisebbek is el tudják készíteni, nagyon jó kis munka a finom mozgások gyakorlására.

Az adventi naptár készítése is kellemes időtöltés, itt olvashatsz egy két ötletet

Dekorgumi lapokból vagy színes papírból kivágj formákat: egy kékszínű felhő- formát, 24 db hópihe-formát. A hópihéket fehér vagy aranyszínű fonálra egyesével /tűvel, cérnával/ fűzd fel. A felhőt ragaszd fel a felületünkre, a hópihék különböző hosszúságú fonalait ragaszd alá a felhőnek. A hópelyhek közepét számozd be vagy pici karácsonyi jelképeket rajzolj rá /gyertya, kisfenyő/. Így kis hóesést készíthetünk, melyben a hópelyhek jelentik a naptár szerinti napokat. Ajtóra, ablakra is kitehető.

Ugyanilyen technikával készíthető el a csillagos változat, ennél nem hópelyheket, hanem csillagokat vágunk ki, és ezt számozzuk be 24-ig, az égbolt és a csillagok mellé holdat is készíthetünk

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Filc anyagból készíthetsz vagy, köthetsz egy 9ox 2o cm-es csíkot színes fonalból kis zsebekkel /24db / és a zsebekre varrhatsz vagy applikálhatsz / felragasztani, felvasalni / kis karácsonyi figurákat. A zsebek mindegyikébe egy apróságot tehetsz /cukor, csoki, dió../ és mindennap egyet kiveszünk, mire ”kiürülnek” a zsebek megérkezik az ünnep. Ez több évig is maradhat adventi naptár a családnak.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Gyufásdobozokat bevonunk színes, karácsonyi csomagolópapír maradékkal, átkötjük színes fonállal, mint egy kis csomagot. Ebből 24-et készítünk, és egy faágra felkötözzük mind, vázába tesszük. Lehet fenyőágra, tuja- vagy borostyánágra is rakni az adventi csomagokat. Tehetjük egy karácsonyi tányérra is, amelyet a gyerekek segíthetnek megfesteni- fehér papírtányér, színes festék, ecset kell csak hozzá.

Karácsonyi képeslapok ajándékkártyák

Képeslapok készítésével kiválóan el tudjuk kezdeni a gyerekekkel a karácsonyi készülődést. Nem árt, ha december közepére elkészítjük őket, hogy legyen elegendő idő a postázásra is. A hozzávalókat talán már beszereztük (pl. falevelek egy erdei kirándulásról), de ha nem, akkor induljunk el a gyerkőccel beszerző körútra. A hobby és papíráru boltokban nagy választékban tudunk venni színes foro kartonokat, kártyákat, matricákat, sőt kész dekorációs motívumokat. Vásároljunk a képeslapok írásához színben passzoló elegáns filcet, például arany és ezüst, vagy akár ecsettel felvihető csillámos festéket. Szükségünk lehet még ragasztóra és minden olyan karácsonyi motívumú dologra, amellyel a kívánt formát elő tudjuk rajzolni. Nézzünk körül a lakásban, biztos akad szalvéta, régebbi karácsonyi csomagoló papír vagy képeslap, ragasztó szükséges. Már csak annyi a dolgunk, hogy üljük körül az asztalt a gyerekekkel és beszéljük meg, hogy kinek milyen lap készüljön. Hagyjuk, hogy a gyerekek saját fantáziájuk szerint dekoráljanak legalább néhány lapot.

Ez csak a kezdet, együtt készíthettek még különböző lakásdíszeket, fenyődíszeket…

 

Kellemes készülődést és gyermekeddel együttöltött szép perceket kívánok!

 

Silmama