Ti bevonjátok a gyerekeket a süti készítésbe? Íme pár farsangi recept, amit Ti is kipróbálhattok! Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánunk!
Sima hagyományos szalagos fánk, minden mentes fánk recepteket hoztunk nektek, hiszen a farsang havában ez az egyik meghatározó édesség!
Hagyományos szalagos fánk
Hozzávalók: 300 ml tej, 30 g élesztő, 1 tk cukor, 500 g liszt, 50 g vaj, 2 ek porcukor, 1 csipet só, 5ml rum, 5 db tojássárgája
A tálaláshoz porcukor, baracklekvár.
Alapszabály, hogy minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű és huzatmentes meleg helyen dolgozzunk!
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a kimért lisztből 1 kanálnyit, majd megvárjuk, amíg kb. 10-15 perc alatt felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a már felfuttatott élesztőt, a felkockázott szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot, a sót, a rumot és a tojások sárgáját.
Robotgéppel nagyjából 20 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Letakarjuk enyhén nedves meleg konyharuhával, és egy másikkal is betekerjük és 30 percig kelesztjük. Liszttel megszórt nyújtódeszkán kb. 1,5 centi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb pohár/fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk. Minden egyes fánk közepébe a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk. Ismét letakarjuk őket és még 20 percig hagyjuk kelni. Amint ez az idő is eltelt, közepesen meleg – 170 fokos – olajban kisütjük őket úgy, hogy először az a része kerül lefelé, ami a kelésnél felfelé nézett és amíg ez az oldala sül, kb. 1-2 percig, addig fedő kerül rá. Utána megfordítjuk és immár fedő nélkül sütjük a másik oldalát szintén 1-2 percig. Porcukorral megszórva, baracklekvárral a tetején tálaljuk
Édesburgonya fánk golyók
Hozzávalók: 1 db édesburgonya (pucolva, megsütve 200 g), 200 g gluténmentes univerzális lisztkeverék, 16 g expressz élesztő, 1 ek eritrit, 1 csipet só, 1 mk őrölt fahéj,1 csipet őrölt szegfűszeg, olaj a sütéshez. A lekvárhoz 300 g fagyasztott málna és 50 g eritrit szükséges. A hempergetéshez 2 csomag vaníliás xilit (20 g), 1 tk őrölt fahéj
Az édesburgonyát héjában, egészben 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt puhára sütjük. A lekvárhoz a málnát összekeverjük az eritrittel, és egy kis lábasban 20-30 percig közepes lángon összeforraljuk, majd botmixerrel egy kicsit összezúzzuk, és hagyjuk lehűlni. A fánktésztához a lehűlt édesburgonyát meghámozzuk, összetörjük, és kimérünk belőle 200 grammot. Egy tálban összekeverjük a lisztet, az élesztőt, az eritritet, a sót és a fűszereket, belekeverjük az édesburgonyát, és kb 50 ml vizet adunk hozzá, majd lefedve kelni hagyjuk egy bő fél órát. A megkelt tésztát újra átkeverjük, aminek kicsit nyúlósnak kell maradnia, különben sütés közben szétreped. Egy lábasban 140-150 fokosra melegítjük az olajat. A kezünket beolajozzuk, és kicsi, koktélparadicsom nagyságú golyókat formázunk a tésztából, amiket rögtön az olajba dobunk. 4-5 perc alatt készre, aranybarnára sütjük őket, majd egy szűrőkanállal lecsöpögtetjük. Ezután a vaníliás xilit és fahéj keverékébe dobjuk a golyócskákat, majd egy tálba szedjük őket. A „cukorba” forgatott fánkokat a házi lekvárral tálaljuk.
(receptet a Streetkitchen oldalán megtalálhatjátok)