Barion Pixel

Farsangi fánk

Silmama - blog
blog_bg
Silmama logó

Farsangi fánk

farsangi fánk sütés

Ti bevonjátok a gyerekeket a süti készítésbe? Íme pár farsangi recept, amit Ti is kipróbálhattok! Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánunk!

Sima hagyományos szalagos fánk, minden mentes fánk recepteket hoztunk nektek, hiszen a farsang havában ez az egyik meghatározó édesség! 

Hagyományos szalagos fánk

Hozzávalók: 300 ml tej, 30 g élesztő, 1 tk cukor, 500 g liszt, 50 g vaj, 2 ek porcukor, 1 csipet só, 5ml rum, 5 db tojássárgája

A tálaláshoz porcukor, baracklekvár.

Alapszabály, hogy minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű és huzatmentes meleg helyen dolgozzunk!

A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a kimért lisztből 1 kanálnyit, majd megvárjuk, amíg kb. 10-15 perc alatt felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a már felfuttatott élesztőt, a felkockázott szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot, a sót, a rumot és a tojások sárgáját.

Robotgéppel nagyjából 20 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Letakarjuk enyhén nedves meleg konyharuhával, és egy másikkal is betekerjük és 30 percig kelesztjük. Liszttel megszórt nyújtódeszkán kb. 1,5 centi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb pohár/fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk. Minden egyes fánk közepébe a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk. Ismét letakarjuk őket és még 20 percig hagyjuk kelni. Amint ez az idő is eltelt, közepesen meleg – 170 fokos – olajban kisütjük őket úgy, hogy először az a része kerül lefelé, ami a kelésnél felfelé nézett és amíg ez az oldala sül, kb. 1-2 percig, addig fedő kerül rá. Utána megfordítjuk és immár fedő nélkül sütjük a másik oldalát szintén 1-2 percig. Porcukorral megszórva, baracklekvárral a tetején tálaljuk

Édesburgonya fánk golyók

Hozzávalók: 1 db édesburgonya (pucolva, megsütve 200 g), 200 g gluténmentes univerzális lisztkeverék, 16 g expressz élesztő, 1 ek eritrit, 1 csipet só, 1 mk őrölt fahéj,1 csipet őrölt szegfűszeg, olaj a sütéshez. A lekvárhoz 300 g fagyasztott málna és 50 g eritrit szükséges. A hempergetéshez 2 csomag vaníliás xilit (20 g), 1 tk őrölt fahéj

Az édesburgonyát héjában, egészben 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt puhára sütjük.  A lekvárhoz a málnát összekeverjük az eritrittel, és egy kis lábasban 20-30 percig közepes lángon összeforraljuk, majd botmixerrel egy kicsit összezúzzuk, és hagyjuk lehűlni. A fánktésztához a lehűlt édesburgonyát meghámozzuk, összetörjük, és kimérünk belőle 200 grammot. Egy tálban összekeverjük a lisztet, az élesztőt, az eritritet, a sót és a fűszereket, belekeverjük az édesburgonyát, és kb 50 ml vizet adunk hozzá, majd lefedve kelni hagyjuk egy bő fél órát. A megkelt tésztát újra átkeverjük, aminek kicsit nyúlósnak kell maradnia, különben sütés közben szétreped. Egy lábasban 140-150 fokosra melegítjük az olajat. A kezünket beolajozzuk, és kicsi, koktélparadicsom nagyságú golyókat formázunk a tésztából, amiket rögtön az olajba dobunk. 4-5 perc alatt készre, aranybarnára sütjük őket, majd egy szűrőkanállal lecsöpögtetjük. Ezután a vaníliás xilit és fahéj keverékébe dobjuk a golyócskákat, majd egy tálba szedjük őket. A „cukorba” forgatott fánkokat a házi lekvárral tálaljuk.

(receptet a Streetkitchen oldalán megtalálhatjátok)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ne maradj le a levelezőlistánkról!

Itt iratkozz fel, ha időben szeretnél értesülni...

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec
  • wp_woocommerce_session_

WooCommerce rendszert használunk. A kosár és megrendelés feldolgozásához 2 cookie-t szükséges: woocommerce_cart_hash és woocommerce_items_in_cart. Ez a 2 cookie szükséges az oldal megfelelő működéséhez és nem kapcsolható ki.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Összes tiltása
Összes engedélyezése
Bevásárlókosár0
Nincsenek termékek a kosárban!
Folytatom a vásárlást
0